η ελληνική εκδοχή
Ετικέτες;
Καλησπέρα,
τι ακριβώς σ' ενδιαφέρει? Το έχω κάνει πριν από χρόνια αλλά σίγουρα θα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.
Το καλύτερο είναι να μπεις στην ιστοσελίδα της Σχολής, να ενημερωθείς: http://www.ecoledulouvre.fr
και στη συνέχεια, αν έχεις κάποια απορία και μπορώ να βοηθήσω, πολύ ευχαρίστως.
Permalink Απάντηση από τον/την Natasha Iliopoulou στις 29 Οκτώβριος 2011 στις 1:53 Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον!!
Ναι έχω υπόψη μου το site.. Είδα ότι είναι χωρισμένο σε στάδια το πτυχίο για Ιστορία Τέχνης και μετά κάνεις Μουσειολογία, αλλά φαντάζομαι όποιος έχει σχετικό πτυχίο κάνει κατευθείαν το τελευταίο στάδιο, που είναι το μεταπτυχιακό, σωστά; και επίσης ήθελα αρχικά να δω κατά πόσο είναι εύκολο κάποιος να μπεί στο μεταπτυχιακό αυτό.
Καλημέρα,
πολύ σωστά. Ο π΄ρωτος κύκλος σπουδών της σχολής είναι η Ιστορία Τέχνης.
Ο δεύτερος κύλος είναι η Μουσειολογία και έχει status μεταπτυχιακού.
Για όσους έρχονται από ισοδύναμα πτυχία είναι πιο εύκολο να μπουν στον 2ο κύκλο, από ότι για όσους τελειώνουν το 1ο κύκλο. Κι αυτό γιατί για τους σπυδαστές της σχολής απαιτείται συγκεκριμένος βαθμός.
Έχω υπ' όψιν μου ότι για τον πρώτο κύκλο υπάρχουν κάποιες αντιστοιχίες απολυτηρίων που παίζουν κάποια ρόλο. Δεν ξέρω όμως για τον 2ο κύκλο.
Μπορώ να το μάθω όμως, όπως επίσης και τι ακριβώς χρειάζεται να υποβάλεις για την εγγραφή σου.Εάν έχεις άλλες συγκεκριμένες ερωτήσεις ενημέρωσέ με γιατί έχω μια φίλη συμφοιτήτρια η οποία τώρα διδάσκει στη σχολή και μπορώ να μάθω.
Σε κάθε περίπτωση, όποια χώρα ή σχολή επιλέξεις, συμβουλέψου την ιστοσελίδα του ICOM, ώστε να αναγνωρίζεται από τον οργανισμόαυτό η σχολή σου. Στη Γαλλία οι μόνες αναγνωρισμένες από το ICOM είναι η σχολή του Λούβρου και η Εθνική Σχολή Πολιτιστικής Κληρονομιάς (όπου όμως απαιτείται γαλλική υπηκοότητα).
Μόλις έχω νεώτερα θα σε ενημερώσω.
Φιλικά
Κική
Permalink Απάντηση από τον/την Kiki Douvartzidou στις 3 Νοέμβριος 2011 στις 0:01 Καλησπέρα και απο μένα!
Χάρηκα πολύ όταν είδα το πόστ σου Νατάσα, γιατί και γω έψαχνα
στη συγκεκριμένη Σχολή το Μεταπτυχιακό της Μουσειολογίας και η αλήθεια είναι
ότι δεν έβγαλα άκρη με τους κύκλους σπουδών! Τι εννοείς αν κάποιος εχει σχετικό πτυχίο
κάνει απευθείας το μεταπτυχιακό??
Permalink Απάντηση από τον/την Natasha Iliopoulou στις 3 Νοέμβριος 2011 στις 1:11 Καλησπέρα!
Απ'όσο ξέρω πρέπει να δούν στη σχολή τι πτυχίο έχεις, δλδ τις γνώσεις σου σχετικά με την Ιστορία Τέχνης, για να σε τοποθετήσουν είτε στον δεύτερο κύκλο που είναι η Μουσειολογία είτε να ξεκινήσεις απ'την αρχή τη σχολή, ξεκινώντας με Ιστορία Τέχνης, αν κατάλαβα καλά. Κ εγω στο ψάξιμο είμαι..αν μάθω κάτι μπορώ να σε ενημερώσω!
Καλημέρα,
από όσο θυμάμαι, το βασικό πτυχίο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε κάποια σχέση με την ιστορία της τέχνης, αφού αυτό είναι το κύριο γνωστικό αντικείμενο και τίτλος σπουδών του πρώτου κύκλου.
Το πρόβλημα είναι, μάλλον ήταν, όσο ήμουν εγώ στη σχολή, πως η ιστορία τέχνης ενώ υπάρχει ως σχολή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, κ.τ.λ.) στην Ελλάδα έπρεπε να περιμένουμε τη σχολή στα Γιάνεννα.
Με αντιστοιχία από άλλες χώρες πάντα υπήρχαν φοιτητές στη Μουσειολογία. Σε κάθε περίπτωση στο εξωτερικό οι αντιστοιχίες είναι πιο εύκολο και γρήγορα να κριθούν αφού πάνε στο επιλεγμένο Πανεπιστήμιο και δεν περνάνε από οργανισμούς τύπου Δοαταπ.
Αφήστε να δούμε αν μαζί με τον ακριβή τίτλο μας ζητηθεί και πρόγραμμα σπουδών της σχολής (που το θεωρώ από απίθανό έως αδύνατο). 2-3 μερούλες υπομονή!
Φιλικά
Κική
Καλησπέρα και από μένα.
θα ήθελα να καταθέσω τη δική μου εμπειρία σχετικά με το μεταπτυχιακό της Σχολής του Λούβρου, μια και τελείωσα σχετικά πρόσφατα, πριν από δύο χρόνια. Στη Σχολή του Λούβρου, όπως και σε άλλα γαλλικά πανεπιστήμια, το μεταπτυχιακό χωρίζεται σε δύο έτη, που τα ονομάζουν πρώτος και δεύτερος κύκλος. Αυτό γίνεται γιατί η προπτυχιάκή φοίτηση στη Γαλλία είναι τρία, αντί για τέσσερα χρόνια που είναι στην Ελλάδα. Έτσι, ο πρώτος κύκλος του μεταπτυχιακού στη Γαλλία αντιστοιχεί με το δικό μας τέταρτο έτος στο πτυχίο. Στη Σχολή του Λούβρου ο πρώτος κύκλος (πρώτο έτος μεταπτυχιακού) περιλαμβάνει γενικές γνώσεις περί μουσειολογίας. Ο δεύτερος (δεύτερο έτος) είναι πιο εξειδικευμένος, χωρίζεται σε διάφορες κατευθύνσεις και αντιστοιχεί στο δικό μας μεταπτυχιακό. Αν θες τη γνώμη μου, αν δεν έχεις κάποιο background σχετικό με τη μουσειολογία, καλό θα ήταν να περάσεις πρώτα από τον πρώτο κύκλο. Αποκτάς μια σφαιρική γνώση του κλάδου. Μπορείς βέβαια να το αποφύγεις, αν έχεις κάποιο πτυχίο σχετικό με αρχαιολογία ή ιστορία της τέχνης.
Εμένα με πτυχίο ιστορίας-αρχαιολογίας, κατεύθυνση αρχαιολογίας και ιστορίας τέχνης με είχαν δεχτεί άνετα στο δεύτερο κύκλο του μεταπτυχιακού. Η επιλογή γίνεται με φάκελο. Χρειάζεται να γράψεις ένα πολύ καλό lettre de motivation και ζητάνε πολύ καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας (DALF C2 ή Sorbonne ή κάτι αντίστοιχου επιπέδου). Επίσης, μου είχαν πάρει και συνέντευξη τηλεφωνικά. Με πήραν εκείνοι τηλέφωνο σπίτι μου μια συγκεκριμένη ώρα που είχαμε κανονίσει. Στο δεύτερο κύκλο του μεταπτυχιακού της Σχολής, το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο βασικούς άξονες, έναν που σχετίζεται με την έρευνα και έναν άλλο που σε προετοιμάζει για την αγορά εργασίας. Στην περίπτωση που κάποιος τελειώσει τη δεύτερη περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει σε διδακτορικό, τουλάχιστον στη Γαλλία. Πάντως, η κατεύθυνση μουσειολογίας στο δεύτερο κύκλο της Σχολής του Λούβρου, ανήκει στην πρώτη περίπτωση.
Η Σχολή του Λούβρου είναι πόλύ οργανωμένη, οι γραμματείες πολύ εξυπηρετικές, οι καθηγητές φιλότιμοι και γενικά το κλίμα είναι πολύ ευχάριστο. Το επίπεδο σχετικά καλό, αν και όχι εξαιρετικό. Το κακό με τους Γάλλους είναι ότι είναι κολλημένοι με τον εαυτό τους και δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω τους. Έτσι, αγνοούν τελείως τα αγγλοσαξωνικά μοντέλα, με τα οποία διαφωνούν κιόλας, με αποτέλεσμα να μένουν λίγο πίσω στις εξελίξεις.
Συμπληρωματικά αναφέρω ότι υπάρχουν και κάποια δίδακτρα, τα οποία είναι μικρά σε σχέση με άλλες σχολές, γύρω στα 500 ευρώ, αν θυμάμαι καλά. θα πρέπει επίσης να έχεις μια ασφάλεια από την Ελλάδα ή να πληρώσεις εκεί μία επιτόπου. Το μεταπτυχιακό του δεύτερου κύκλου αναγνωρίζεται αμέσως από το ΔΟΑΤΑΠ.
Αυτά μπορώ να σκεφτώ για την ώρα. Αν υπάρχουν άλλες απορίες πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω, αν μπορώ.
Θάλεια
Permalink Απάντηση από τον/την Natasha Iliopoulou στις 7 Νοέμβριος 2011 στις 0:21 Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, οι οποίες είναι και πολύ χρήσιμες.
Ναι εγω έχω κάνει μαθήματα μουσειολογίας και πολιτιστικής διαχείρισης στη σχολή, πέραν της ιστορίας της τέχνης.
Και όσο για τη γλώσσα θα 3εκινήσω στο Γαλλικό Ινστιτούτο μαθήματα για να τα βελτιώσω.
Ήθελα να σε ρωτήσω.. Ξέρεις περίπου πόσοι είναι οι εισακταίοι;
Νατάσα
Καλησπέρα!
Λέγομαι Άντα και μόλις τελείωσα τη σχολή Ιστορίας, Αρχαιολογίας κ Διαχείρισης Πολιτισμκών Αγαθών στην Καλαμάτα! Ετοιμάζομαι κ εγώ για μεταπτυχιακό στη μουσειολογία στο Παρίσι κ το έχω κοιτάξει! Η σχολή του Λούβου θεωρείται πολύ καλή!Δεν ξέρω από γλώσσα τι ζητούν! Κάνω κ εγώ μάθημα στο IFA οπότε ίσως μπορούμε να ανταλλάξουμε από κοντά απόψεις!
Καλησπέρα κι από μένα,
Θάλεια μία ερώτηση (ή και περισσότερες ίσως): τι εννοείς ότι στη Γαλλία το προπτυχιακό είναι τρία χρόνια.? Μέχρι που έφυγα η license δεν θεωρούνταν πτυχίο και σίγουρα δεν είχε αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Απλά ήταν ένα αποδεικτικό ότι είχες τελειώσει το τρίτο έτος στο πανεπιστήμιο. Κι αυτό επειδή η Γαλλία (όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη) δεν είχαν "αιώνιους" φοιτητές με μεταφορές μαθημάτων αλλά επέτρεπαν τη διακοπή σπουδών. Έτσι, το deug που αντιστοιχούσε στα 2 πρώτα πανεπιστημιακά χρόνια ήταν το πρώτο στάδιο κατοχυρωμένων σπουδών, η license κατοχύρωνε το τρίτο και η maîtrise στο τέταρτο με πτυχιακή εργασία (στις σχολές των ανθρωπιστικών επιστημών τουλάχιστον). Μεταπτυχιακό ήταν το dea, με άλλη μία πτυχιακή εργασία και μεγαύτερη φυσικά έρευνα.
Έχω ακούσει για κάτι διαχωτισμούς σε master 1 και master 2, αλλά δεν μπορώ να δω τη λειτουργικότητα και τις αντιστοιχίες σε σχέση με τα παραπάνω. Αν όμως διανοηθώ ότι έχουν αλλάξει το τεταρτοετές σύστημα σε τριετές .....
Η Σχολή του Λούβρου είχε πάντως ένα εντελώς άλλο σύστημα, με το δικό της πρόγραμμα σπουδών και υπαγόταν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πες μου ότι αυτό το σημείο τουλάχιστον δεν έχει αλλάξει!
Permalink Απάντηση από τον/την Kiki Douvartzidou στις 14 Νοέμβριος 2011 στις 0:13 Καλησπέρα και πάλι!
Ευχαριστώ πολύ και γω για τις πληροφορίες!Αρκετά κατατοπιστικές θα έλεγα, και πραγματικά χαίρομαι πολύ που εξελίσσεται αυτή η συζήτηση! Έγω εχω τελειώσει Αρχαιολογία, βέβαια στη σχολή έκανα πολλά μαθήματα τέχνης και φυσικά Ιστορία της Τέχνης..δε ξέρω αν αυτο βοηθάει,όπως επίσης εχω κανει κ ένα σεμινάριο μουσειολογίας..Θάλεια, μιας και έχεις αποφοιτήσει απ τη σχολή αυτή θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν υπάρχει τμήμα όπως σε άλλα πανεπιστήμια που κάνεις ένα εξάμηνο τη γλώσσα πρίν προχωρήσεις στις σπουδές, εν προκειμένω στο μεταπτυχιακό!
Καλησπέρα!
Δυστυχώς δεν ξέρω πόσοι είναι οι εισακτέοι κάθε φορά. Νομίζω ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, αλλά έχει να κάνει με το πόσοι πληρούν τα προσόντα. Αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρη. Στην κατεύθυνση μουσειολογίας, ήμασταν αν θυμάμαι καλά γύρω στα 15 άτομα. Αλλά υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις με λιγότερα ή περισσότερα άτομα.
Η γλώσσα από όσο ξέρω θεωρείται ένα από τα προαπαιτούμενα προσόντα. Τουλάχιστον στην εποχή τη δική μου (2009) η Σχολή του Λούβρου δεν υποστήριζε προπαρασκευαστικά μαθήματα γλώσσας, πριν από τη φοίτηση. Ωστόσο,κάθε εξάμηνο, ένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα ήταν μια ξένη γλώσσα, η οποία για τους ξένους φοιτητές ήταν υποχρεωτικά τα γαλλικά.
Όσον αφορά στο γαλλικό πανεπιστημιακό σύστημα, Κυριακή, τον ξέρω τον διαχωρισμό σε Deug, Licence, Maitrise, DEA, αλλά πλέον έχει αλλάξει. Απόσο ξέρω οι σπουδές είναι πλέον bac+3 (τρία χρόνια μετά το baccarauleat = πτυχίο), bac+5 (πέντε χρόνια μετά το baccarauleat = μεταπτυχιακό) και ακολουθεί ο τρίτος κύκλος που αντιστοιχεί με το διδακτορικό. Νομίζω ότι αυτός ο διαχωρισμός έγινε με βάση τα πρότυπα της Ε.Ε. για να υπάρχει αντιστοιχία με τις ανώτερες σπουδές και τα διπλώματα των άλλων χωρών. Στην ουσία δεν διαφέρει από το παλαιό Deug, Licence, Maitrise, DEA, εκτός από το ότι το Maitrise ονομάζεται πλεόν Master 1 και ενσωματώνεται στο μεταπτυχιακό το οποίο πλέον χωρίζεται σε δύο έτη. Το Master 1 ή παλαιό Maitrise από μόνο του δεν φτάνει για να σου απονείμει μεταπτυχιακό δίπλωμα. Πρέπει να έχεις τελειώσει και το Master 2 το οποίο αντιστοιχεί στο παλαιό DEA. κάπως έτσι νομίζω ότι είναι η αντιστοιχία.
Ελπίζω να βοήθησα...
Θάλεια
© 2012 Created by Kostas Arvanitis.
Με την υποστήριξη του