Μουσειολογία

η ελληνική εκδοχή

Αγαπητοί συνάδελφοι γεια σας!

Σε πρόσφατη προκήρυξη που έγινε από την Τεχνόπολη και ζητούνταν δύο μουσειολόγοι (είδα πως είναι και στην εδώ ιστοσελίδα αναρτημένο) έπεσε στην αντίληψή μου πως θεωρήθηκαν αποδεκτές και αιτήσεις ατόμων που γνωρίζω πολύ καλά πως δεν είναι μουσειολόγοι (δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο Μουσειακών Σπουδών, ούτε είναι απόφοιτοι του ΑΤΕΙ), αλλά έχουν μεταπτυχιακά σε αντικείμενα όπως Συντήρηση ή Πολιτιστική Διαχείριση ή Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομίας κτλ.

Πόσο νόμιμο και πόσο δίκαιο είναι αυτό για εμάς που είμαστε μουσειολόγοι; Στις ήδη λίγες θέσεις που προκύπτουν αν τα χαρτιά τους μπορούν να τα κάνουν ΟΛΟΙ αλλά εμείς όχι στις δικές του προκηρύξεις, δεν νομίζω πως είναι ηθικό και ορθό, ούτε καν νόμιμο! Όταν είναι σαφές πως στην προκήρυξη ζητούνται μουσειολόγοι και ΟΧΙ συναφούς ειδικότητας!

Να προσθέσω πως εγώ δεν ενδιαφερόμουν για αυτές τις θέσεις και ούτε έκανα καν τα χαρτιά μου! Υπέπεσε στην αντίληψή μου και θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω την μουσειολογική κοινότητα και ελπίζω να γίνουν κάποιες κινήσεις για αυτό το θέμα!

Καταντάει κοροϊδία!

Σοφία

Προβολές: 592

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Σοφία,

Μήπως έχεις αντίγραφο της προκήρυξης ή το σχετικό λινκ; Το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικό, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι *νομικά* η μουσειολογία στην Ελλάδα είναι επαγγελματικά υπαρκτή/κατοχυρωμένη.

Κώστας

Καλησπέρα Σοφία και Κώστα

Ορίστε η σχετική προκήρυξη... την επισυνάπτω παρακάτω (αν τα καταφέρω)

Εγώ με τη σειρά μου "γέλασα" και με άλλα θέματα της προκήρυξης.

Είναι δυνατόν να ζητάς εξειδικευμένο προσωπικό Π.Ε. και δεν μοριοδοτείς τα προσόντα του επιστήμονα που θέλεις (πτυχία, γλώσσες, μεταπτυχιακά και τα συναφή) αλλά πόσους μήνες ανεργίας έχει!!! Τη στιγμή που οι μηχανικοί, εξ ορισμού, δεν μπορούν να είναι άνεργοι, αφού είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, άσχετα με το αν έχουν να σταυρώσουν Ευρώ ένα χρόνο!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ζητάνε κι εντοπιότητα !!! που; στο Δήμο Αθηναίων! Λες και είναι καμιά ακριτική περιοχή που θέλουν να ενισχύσουν τους ντόπιους!

Τέλος πάντων ας μην συγχυστώ περισσότερο...

Συνημμένα:

Αυτό λέγεται προκήρυξη; Θέλω μια εβδομάδα να το διαβάσω και να το καταλάβω! Πώς είναι δυνατόν να δουλεύει μια χώρα με τέτοιου είδους γραφειοκρατία;! Πέρα από τις ρητορικές ερωτήσεις, βλέπω ότι δεν θέλουν κατ'ανάγκη μουσειολόγο, αλλά και ιστορικούς και άλλους. Μου κάνει εντύπωση πάντως η προσπάθεια να ορίσει κανείς εκ των προτέρων τον ακριβή τίτλο σπουδών που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος, με λεπτομέρεια κατεύθυνσης πτυχίου! Αλήθεια, εξυπηρετεί μια τέτοια εξειδίκευση σε μια προκήρυξη; 

Με αφορμή την παραπάνω συζήτηση, ρίξτε μια ματιά στην προκήρυξη του Μουσείου Ακρόπολης (δυστυχώς δεν την είδα εγκαίρως για να την αναρτίσω στην κατάλληλη ενότητα). Επίσης ζητάει εντοπιότητα ως το βασικότερο κριτήριο για να καταταγεί κάποιος στον πρώτο πίνακα ή όχι και όσο και αν προσπαθώ να καταλάβω τη λογική των οριζόμενων πτυχίων, δυσκολεύομαι να βρω πώς συνδέεται το πτυχίο π.χ. Μεσογειακών σπουδών με κατευθύνσεις Γλωσσολογίας Νοτιοανατολικής Μεσογείου ή Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών κ.λπ. με διοικητικές θέσεις σε έναν οργανισμό όπως το Μουσείο Ακρόπολης.

http://www.theacropolismuseum.gr/default.php?pname=Competitions&...

Φυσικά δεν μοριοδοτούνται ούτε τα μεταπτυχιακά ούτε οι ξένες γλώσσες πέραν της πολύ καλής ή (απλά) καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Η συγκεκριμένη προκήρυξη δεν αφορά μουσειολόγους αλλά νομίζω ότι μπορεί να ενταχθεί σε μια γενικότερη συζήτηση για τα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού στα μουσεία.

Καλησπέρα και καλύτερη χρονιά σε όλους, μουσειολόγους και μη.Δεν είχα πάρει "χαμπάρι" αυτές τις προκηρύξεις, τις οποίες πρέπει απλά να εχεις τη θεά τύχη στο πλάι σου απλά και μόνο για να τις εντοπίσεις -όπως και μια προκήρυξη που έβγαλε η Γ' Ε.Π.Κ.Α και η οποία αναρτήθηκε μόνο στο diaygeia και όχι στο ίδιο το site του ΥΠ.ΠΟ.Τ. όπως γινόταν μέχρι τώρα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους..!- Ωστόσο, διάβασα λίγο την κουβέντα σας και ολίγον τι χαζογέλασα με τις αντιδράσεις σας, καθώς αυτό για κάποιον Μουσειολόγο που ψάχνει εργασία στην Αθήνα -Ελλάδα γενικότερα- είναι ρουτίνα και καθημερινότητα. Αυτό που θέλω να προσθέσω, λοιπόν, στην συζήτηση είναι ότι αυτά τα φαινόμενα είναι ο κανόνας και όχι φυσικά η εξαίρεση. Και μιας και αναφέρθηκε το μουσείο της Ακρόπολης, ας θυμηθούμε ότι ακόμα κανείς δεν ξέρει πότε και πώς καλύφθηκαν οι θέσεις εργασίας πριν καν ανοίξει το μουσείο τις πόρτες του...κι αυτό ειναι το λιγότερο.Το θέμα είναι τί κάνουμε, γιατί είναι γεγονός ότι και πολύ επαφή μεταξύ μας δεν έχουμε σαν"κλάδος" και έχουμε χάσει λίγο την αισιοδοξία μας...αλλά χωρίς ενεργό πολιτισμό και ανθρώπους κατάλληλους να τον "προσφέρουν" και τον επικοινωνήσουν είμαστε χαμένοι...έτσι δεν είναι φίλοι μου?...Άντε, βαθειά ανάσα,περισσότερη δράση και καλά μας κουράγια!!Τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στα εξωτερικά!!!

Καλησπέρα και από εμένα.

Εγώ δεν θα αναφερθώ στα θέματα της μοριοδότησης και της εντοπιότητας, σπουδάζω ακόμα και δεν τα ξέρω και τόσο καλά αυτά τα επαγγελματικά. Όσον αφορά όμως το θέμα του "τίτλου", του αν δηλαδή είναι κάποιος μουσειολόγος ή έχει κάποιο συναφές πτυχίο, δύο πράγματα θέλω να πω. Πρώτον ότι υπάρχουν τόοοσες εκθέσεις που στήνονται απ' τον κανένα ουσιαστικά, από κάποιον που δεν έχει καν ακούσει ότι υπάρχουν μουσειολόγοι. Οπότε δυστυχώς πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που έστω λίγοι ζητάνε κάποιους πιο σχετικούς με τη δουλειά. Και δεύτερον, όταν η χώρα μας δεν προσφέρει βασικά κάποιο πτυχίο μουσειολογίας καθαρά, δεν είναι δυνατόν να "θάβουμε" όσους έχουν τελειώσει συναφή τμήματα και να μην θέλουμε να τους ζητάνε και αυτούς για δουλειά... Σε κάποια τμήματα πολιτιστικής διαχείρισης για παράδειγμα γίνονται ακριβώς τα ίδια μαθήματα που γίνονται σε ελληνικά μεταπτυχιακά μουσειολογίας. Δεν μπορούμε λοιπόν να θεωρούμε μουσειολόγους μόνο αυτούς που έχουν τελειώσει τμήματα με ξεκάθαρο τίτλο, γιατί αυτά βρίσκονται κυρίως στο εξωτερικό. Όλα αυτά βέβαια δημιουργούνται επειδή, όπως είπε και ο Κώστας, τα πράγματα με την μουσειολογία στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ξεκαθαρισμένα ακόμα...

Μορφή, είθε οι αγωνιστικοί χαιρετισμοί να πάψουν κάποια στιγμή να είναι αγωνιστικοί και να είναι απλά χαιρετισμοί. 

Γαληνή, ευτυχώς ή δυστυχώς κάθε τέτοια συζήτηση καταλήγει στο ίδιο ζητούμενο: τη σχέση της μουσειολογίας ως επιστημονική ειδίκευση με τα επαγγέλματα του πολιτισμού. Έχουμε κάνει και αλλού σ'αυτό το δίκτυο αυτή τη συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου η προσπάθεια "επαγγελματοποίησης της μουσειολογίας" δημιουργεί περιχαρακώσεις και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα "κλειστό" επάγγελμα σε μια πολύ μικρή αγορά. Αντίθετα, εγώ θα επιδίωκα την "επαγγελματοποίηση του μουσείου", που θα σημαίνει ότι οι διαφορετικές δραστηριότητες του μουσείου θα απαιτούν τόσο επιστημονική όσο και επαγγελματική επάρκεια και ανάλογη στελέχωση προσωπικού. Αυτό εν δυνάμει μπορεί να κάνει το μουσείο ένα δυναμικό χώρο επαφής μουσειολόγων και άλλων επιστημόνων με διαφορετικές ειδικότητες. Παρόλα αυτά, ακριβώς εξαιτίας της μικρής αγοράς στην Ελλάδα, της μικρής σημασίας που δίνεται στον πολιτισμό, αλλά και της γενικής μη αποδοχής της μουσειολογίας και συναφών αντικειμένων ως απαραιτήτων/χρήσιμων/κατάλληλων σε μουσεία, πολιτιστικύς οργανισμούς κλπ, η πρώτη επιλογή είναι ίσως η μόνη ρεαλιστική...

Well, αυτή η ιδέα για την επαγγελματοποίηση του μουσείου θα ήταν προφανώς το ιδανικό για όλους μας. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δημιουργούνταν πραγματικά αυτός ο κλειστός κύκλος μουσειολόγων. Αυτό που με απασχολεί εμένα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα στελεχωνόταν σχεδόν αποκλειστικά από άτομα που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, γιατί στην ελλάδα δεν παρέχεται σωστά αυτή η δυνατότητα... Πώς δηλαδή να μιλάμε για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σπουδές γι' αυτό στην χώρα?

Καλησπέρα και πάλι,

Γαληνή, τι εννοείς όταν λες πως "στην Ελλάδα δεν παρέχεται σωστά αυτή η δυνατότητα..."; Πως ορίζεις το "σωστά"; Θεωρείς δηλαδή ότι τα Μεταπτυχιακά Μουσειολογίας στην Ελλάδα, ή ακόμα και τα προπτυχιακά μαθήματα εισαγωγής στη Μουσειολογία, διαφόρων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών δεν είναι πλήρη ή ικανά να δημιουργήσουν επιστήμονες άξιους να στελεχώσουν ένα ελληνικό μουσείο; Εφόσον φυσικά το ελληνικό μουσείο θα ήθελε να στελεχωθεί. Ή μήπως θεωρείς ότι άπαξ κι έχει κάποιος σπουδάσει Μουσειολογία στο εξωτερικό, έχει αποκτήσει την απόλυτη κατάρτιση; Θεωρώ ότι αν ενδιαφερθούν τα ελληνικά μουσεία να αποκτήσουν επιστημονικό προσωπικού, θα βρεθούν πολλοί εγχώριοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων εξειδικευμένων στη μουσειολογία να τα στελεχώσουν... αν δεν έχουν ήδη φύγει κι αυτοί στο εξωτερικό...

Μμμ, έχεις δίκιο, περίεργο το σωστά. Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν υπάρχουν σχολές που να προσφέρουν πρώτο πτυχίο (και όχι μεταπτυχιακό) για όλες τις ειδικότητες που στελεχώνουν ένα μουσείο. Δεν κρίνω την ποιότητα των σπουδών εδώ, κι εγώ εδώ σπουδάζω και θεωρώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πραγματικά πολύ καλή δουλειά! Έθεσες το θέμα όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίξεις αυτό που λέω. Υπάρχουν μεταπτυχιακά μουσειολογίας, αλλά μόνο προπτυχιακά μαθήματα εισαγωγής στη Μουσειολογία ή στη Μουσειοπαιδαγωγική κλπ... Δεν λέω λοιπόν ότι δεν υπάρχουν ικανά άτομα σήμερα στην Ελλάδα για να στελεχώσουν τα μουσεία, ούτε ότι είναι τέλειες οι σπουδές στο εξωτερικό. Το μόνο που λέω είναι ότι ο σεβασμός στα επαγγέλματα του μουσείου θα φαινόταν πρώτα απ' όλα αν τους δινόταν ο επιστημονικός σεβασμός που του αξίζει. 

Καλημέρα από εμένα! (ξύπνησα κάπως αργά....)

Μάλλον ας θέσω το "σωστά" με ένα πολύ απλό παράδειγμα, γιατί νομίζω πως ίσως αυτό το group δεν είναι ακριβώς το κατάλληλο για να συζητάμε θέματα σπουδών και δεν θέλω να κουράσω κάποιους που δεν τους απασχολεί αυτό το θέμα: Γιατί εγώ και τόσοι άλλοι συμφοιτητές μου να έχουμε αναγκαστεί να σπουδάσουμε πρώτα 2 χρόνια δημοσιογραφία και διαφήμιση μέχρι να διαλέξουμε επιτέλους την κατεύθυνση που θέλαμε εξαρχής? Μάθαμε τόσα πολλά πράγματα για τη λειτουργία των μουσείων στα 2 επόμενα χρόνια, πόσα ακόμα θα είχαμε μάθει στα 4...  

Γαληνή, με δύο χρόνια σπουδές σε δημοσιογραφία και διαφήμιση΄και επιπλέον εξειδίκευση σε μουσειολογία ή σχετικό αντικείμενο θα είσαι περιζήτητη σε μουσεία στην Αγγλία! Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι πρώτες σπουδές σε αυτά και άλλα αντικείμενα είναι εξίσου σχετικά και σημαντικά στο μουσείο. Μπορώ να το εξηγήσω με περισσότερη λεπτομέρεια αν χρειαστεί...

RSS

© 2012   Created by Kostas Arvanitis.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης