Μουσειολογία

η ελληνική εκδοχή

Αγαπητοί συνάδελφοι γεια σας!

Σε πρόσφατη προκήρυξη που έγινε από την Τεχνόπολη και ζητούνταν δύο μουσειολόγοι (είδα πως είναι και στην εδώ ιστοσελίδα αναρτημένο) έπεσε στην αντίληψή μου πως θεωρήθηκαν αποδεκτές και αιτήσεις ατόμων που γνωρίζω πολύ καλά πως δεν είναι μουσειολόγοι (δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο Μουσειακών Σπουδών, ούτε είναι απόφοιτοι του ΑΤΕΙ), αλλά έχουν μεταπτυχιακά σε αντικείμενα όπως Συντήρηση ή Πολιτιστική Διαχείριση ή Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομίας κτλ.

Πόσο νόμιμο και πόσο δίκαιο είναι αυτό για εμάς που είμαστε μουσειολόγοι; Στις ήδη λίγες θέσεις που προκύπτουν αν τα χαρτιά τους μπορούν να τα κάνουν ΟΛΟΙ αλλά εμείς όχι στις δικές του προκηρύξεις, δεν νομίζω πως είναι ηθικό και ορθό, ούτε καν νόμιμο! Όταν είναι σαφές πως στην προκήρυξη ζητούνται μουσειολόγοι και ΟΧΙ συναφούς ειδικότητας!

Να προσθέσω πως εγώ δεν ενδιαφερόμουν για αυτές τις θέσεις και ούτε έκανα καν τα χαρτιά μου! Υπέπεσε στην αντίληψή μου και θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω την μουσειολογική κοινότητα και ελπίζω να γίνουν κάποιες κινήσεις για αυτό το θέμα!

Καταντάει κοροϊδία!

Σοφία

Προβολές: 592

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Η κουβέντα μάλλον από αλλού ξεκίνησε και αλλού πήγε (δεν πειράζει όμως γιατί είμαστε υπό το άγρυπνο βλέμμα του συντονιστή!) Κατ'αρχήν να σου υπενθυμίσω ότι εδώ και κάποια χρόνια τρέχει το ΤΕΙ στον Πύργο με έναν μεγάλο τίτλο που δεν θυμάμαι και θεωρεί ότι παράγει Μουσειολόγους. Δεν θα το σχολιάσω, πρώτον γιατί δεν γνωρίζω από μέσα πως λειτουργεί και δεύτερον γιατί το έχουν σχολιάσει πολλοί και σημαντικότεροι στο χώρο της Μουσειολογίας πριν από εμένα. Το μόνο που θα αναφέρω είναι ότι σε όσα εγχώρια συνέδρια Μουσειολογίας έχω παραβρεθεί δεν είδα κάποιον από τους διευθύνοντες του τμήματος να δίνει ένα βροντερό παρόν... μιας και όπως λες και θα μπορούσες να έχεις δίκιο, αποτελεί ένα προπτυχιακό τμήμα ακριβώς στο αντικείμενό μας, τη μουσειολογία, χωρίς προγενέστερο "χάσιμο χρόνου"! Οι μόνοι που εμφανίζονται ενίοτε είναι οι δύσμοιροι σπουδαστές που διαμαρτύρονται για να ανύπαρκτα επαγγελματικά τους δικαιώματα και καλά κάνουν (έκανα και τη σύνδεση με με το topic!)

Κι όπως γράφει κι ο Κώστας πιο κάτω - και συμφωνώ - με 2 χρόνια δημοσιογραφία και διαφήμιση και 2 χρόνια μουσειολογία θα γινόσουν περιζήτητη, τουλάχιστον στην Αγγλία! Σκέψου λοιπόν να πάνε 2 άτομα για δουλειά σε ένα μουσείο, έστω για θέση μουσειοπαιδαγωγού (για να μην πιάσω ούτε εσένα ούτε εμένα). Ο ένας έχει τελειώσει το παιδαγωγικό - άρα έχει σπουδάσει την επικοινωνία με το παιδί - κι έχει 2 χρόνια μεταπτυχιακό στη μουσειολογία όπου έχει ακούσει πολλά πράγματα για μουσεία κι έχει εστιάσει στο αντικειμενό του. Ο άλλος έχει τελειώσει - με άριστα - προπτυχιακό τμήμα μουσειολογίας όπου έχει ακούσει όπως λες πολλά για μουσεία: Ιστορία, πολιτισμός,κτλ, μουσειολογικός προγραμματισμός και σχεδιασμός, αρχιτεκτονικός προγραμματισμός και σχεδιασμός, διοίκηση μουσείου, διαφήμιση, οργάνωση, καταγραφή, συντήρηση και άπειρα άλλα... και μεταξύ αυτών και Μουσειοπαιδαγωγική! Αν το μουσείο ήταν δικό μου ξέρω ποιον θα επέλεγα. 

Να με συγχωρείς αν το παρατράβηξα, ...κουβέντα να γίνεται... καλό βράδυ...

Γιατί ρε παιδιά, τι γίνεται στην Αγγλία? Το καταλαβαίνω πώς αυτά τα δύο αντικείμενα σπουδών συνδέονται με τα μουσεία, αλλά παρόλα αυτά, Κώστα, ευχαρίστως να καταλάβω λίγο παραπάνω τι εννοείς όταν έχεις χρόνο. Πάντως νομίζω ότι δεν έχετε ακριβώς στο μυαλό σας το πώς γινόταν τα μαθήματα στα 2 χρόνια της σχολής πριν διαλέξουμε κατευθύνσεις.... Εγώ νιώθω ότι δεν ξέρω τίποτα ούτε από δημοσιογραφία ούτε από διαφήμιση. Τα μαθήματα ήταν απίστευτα γενικά, για να μπορέσουν να έχουν απήχηση σε όλους, και επίσης και πολύ.... χαλαρά να το πω έτσι. Φυσικά υπήρχαν και εξαιρέσεις! Πραγματική δουλειά πάντως άρχισε να γίνεται αφού χωριστήκαμε στις κατευθύνσεις. Βέβαια ίσως το πρόβλημα να βρισκόταν στο ότι τελικά 2 χρόνια για 3 διαφορετικά αντικείμενα είναι πολύ λίγα. 

Θωμά, το είχα ξεχάσει το ΤΕΙ στον Πύργο, αλλά πώς να διαλέξεις μια σχολή όταν δεν είναι εξασφαλισμένα τα επαγγελματικά σου δικαιώματα? Εγώ πάντως δεν έχω παράπονο, τους καθηγητές της σχολής μου πάντα τους βλέπω στα συνέδρια. Φυσικά μόνο τους καθηγητές, όχι κανέναν υπεύθυνο για το τμήμα (προέδρους, αντιπροέδρους κλπ), γιατί η αλήθεια είναι ότι η κατεύθυνση του πολιτισμού έχει λιγότερη απήχηση και επομένως και λιγότερο ενδιαφέρον γι' αυτούς... Ασχολίαστο...

Όσο για τους μουσειοπαιδαγωγούς, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Και επειδή αυτόν τον καιρό κάνω την πρακτική μου στο Ίδρυμα μείζονος ελληνισμού και συγκεκριμένα ως μουσειοπαιδαγωγός, εγώ θα διάλεγα τον πρώτο υποψήφιο για το μουσείο μου! Παρόλα αυτά η επιλογή που βλέπω να γίνεται από τα ιδρύματα και τα μουσεία που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα, περιλαμβάνει ανθρώπους που δεν έχουν σχέση ούτε με παιδαγωγικά ούτε με μουσεία απαραίτητα. Πρέπει να πω όμως ότι στη συνέχεια παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας και το ενδιαφέρον του ανθρώπου σε αυτό το θέμα, ό,τι κι αν έχει σπουδάσει!

Το παρατράβηξα κι εγώ, αλλά καλό είναι να γίνεται κουβέντα :-)

Καλό βράδυ κι από εμένα!

RSS

© 2012   Created by Kostas Arvanitis.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης