Μουσειολογία

η ελληνική εκδοχή

Καλησπέρα

Έχω τελειώσει τις σπουδές μου στην Αγγλία. Ο τίτλος του πτυχίου μου σύμφωνα με τη μετάφραση απο το Βρετανικό Συμβούλιο, και ύστερα απο
αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ, είναι "Διατήρηση
Κληρονομιάς
" και το μεταπτυχιακό μου
"Διαχείριση Μουσείων και Συλλογών".

Από το 2006 που έχω επιστρέψει στην Ελλάδα αντιμετωπίζω πρόβλημα με τις θέσεις των προκηρύξεων του ΥΠΠΟ επειδή δεν υπάρχει κάποια
αντίστοιχη θέση με την ειδικότητα μου,αλλά και στον ιδιωτικό τομεα. Το πτυχίο
μου έχει αναγνωριστεί ως ισότιμο με τα
ελληνικά ΑΕΙ αλλά χωρίς καμία αντιστοιχία.

Έχω επικοινωνίσει με τη Διεύθυνση Συντήρησης όπως και με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά δεν
γνωρίζουν να με ενημερώσουν σχετικά.

Μήπως γνωρίζετε κάτι σχετικά με το πως μπορώ να κινηθώ ή σε ποιον να απευθυνθω;

Ευχαριστώ

Κωνσταντίνα

Προβολές: 435

Απάντηση σε αυτό

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Κωνσταντίνα καλημέρα,

δυστυχώς η οδηγία της Ε.Ε για αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων απέχει πολύ από το να ενσωματωθεί στη νομοθεσία της χώρας μας.

Εκείνο που θα ψάξεις λίγο θα είναι η αντιστοιχία του μεταπτυχιακού σου σε ελληνικό μεταπτυχιακό.
Το αντικείμενο των πτυχιακών σου σπουδών φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εδώ, οπότε για αντιστοιχία είσαι υποχρεωμένη να δώσεις μαθήματα (όσο κωμικοτραγικό κι αν σου φαίνεται αυτό).
Βρες καλύτερα κάποιον από τις επιτροπές που εξετάζουν τα πτυχία στο ΔΟΑΤΑΠ, ίσως να γωνρίζουν περισσότερα.
Φιλικά
Κική
Κική καλησπέρα,

ευχαριστώ για την απάντηση σου. Κι εγώ νομίζω οτι η μόνη λύση είναι μέσω ΔΟΑΤΑΠ με εξετάσεις.
Ευχαριστώ και πάλι.
Κωνσταντίνα

Christodoulou Kyriaki είπε:
Κωνσταντίνα καλημέρα,

δυστυχώς η οδηγία της Ε.Ε για αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων απέχει πολύ από το να ενσωματωθεί στη νομοθεσία της χώρας μας.

Εκείνο που θα ψάξεις λίγο θα είναι η αντιστοιχία του μεταπτυχιακού σου σε ελληνικό μεταπτυχιακό.
Το αντικείμενο των πτυχιακών σου σπουδών φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εδώ, οπότε για αντιστοιχία είσαι υποχρεωμένη να δώσεις μαθήματα (όσο κωμικοτραγικό κι αν σου φαίνεται αυτό).
Βρες καλύτερα κάποιον από τις επιτροπές που εξετάζουν τα πτυχία στο ΔΟΑΤΑΠ, ίσως να γωνρίζουν περισσότερα.
Φιλικά
Κική
Ξεκινάμε μια μεγάλη συζήτηση στην οποία δεν θα βρούμε άκρη.
Το ζήτημα είναι ότι άλλες κι άλλες οδηγίες της ΕΕ έχουν ενσωματωθεί, ότι έγινε μεγάλο θέμα για την αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων που αντιπροσωπέυονται από κάποια ιδρύματα στην Ελλάδα
και ακόμη το θέμα της αυτόματης αναγνώρισης πτυχίων που έχει πάρει κάποιος στο εξωτερικό ακόμη δεν έχει λυθεί.

Η λύση δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς.
Η Ελλάδα έχει πολλάκις καταδιακαστεί γι' αυτή την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της εν λόγω οδηγίας.
Νομίζω ότι μετά την τελευταία καταδίκη έχουμε αρχίσει και να πληρώνουμε πρόστιμο ως χώρα.
Καταγγελίες υπάρχουν και από ιδιώτες (αποφοίτους του εξωτερικού) αλλά και από μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Το πρόβλημα το γνωρίζουν όλοι, αλλά όσοι μπορούν, δεν το λύνουν.
Δε θα πρέπει να σε αγχώνει ότι δεν έχεις αντιστοιχία. Για να πάρεις αντιστοιχία, θα πρέπει το πτυχίο αυτό να δίνεται και από κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Πράγμα το οποίο στην περίπτωσή σου δεν ισχύει.
Τελείωσα συντήρηση αρχαιοτήτων σε αγγλικό πανεπιστήμιο. Όπως κι εσύ, πήρα ισοτιμία, αλλά όχι αντιστοιχία. Δουλεύω εδώ και 3 χρόνια, άλλοτε ως συντηρήτρια ΠΕ, άλλοτε σαν εκπαιδεύτρια σε ΙΕΚ ή ΚΕΚ. Αυτοί που βγάζουν τις προκυρήξεις γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν όλες οι σχολές του εξωτερικού σε ελληνικά πανεπιστήμια. Απλώς όταν βγαίνουν προκυρήξεις ζητούν μόνο πτυχίο και ισοτιμία.
Θα σου πρότεινα να μιλήσεις προσωπικά με τους αρμόδιους των υπηρεσιών στις οποίες θα ήθελες να εργαστείς, λέγοντάς τους ότι η ειδικότητά σου δεν υπάρχει σε ελληνικά πανεπιστήμια, ότι το πτυχίο σου έχει αναγνωριστεί ως ισότιμο των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά δεν έχει αντιστοιχία, καθώς κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν προσφέρει αυτού του είδους τις σπουδές σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Πολύ χρήσιμο θα ήταν να αποστείλεις κάποιο βιογραφικό, ή ακόμη καλύτερα να ζητήσεις μια συνάντηση όπου θα τους δείξεις ενδεχομένως κάποιο portfolio με δείγματα της δουλειάς σου. Εγώ με αυτόν τον τρόπο έπιασα για πρώτη φορά δουλειά. Μίλησα με το διευθυντή ενός μουσείου, και 3 μήνες μετά είχα την πρώτη μου σύμβαση.
Καλή σταδιοδρομία
Ευαγγελία
απο προσωπική εμπειρία να σου πω ότι το ασεπ ίσως σε βοηθήσει αν και δύσκολα να βγάλεις ακρη. αντιμετώπιζω το ίδιο πρόβλημα με την διαφορα ότι το μεταπτυχιακό μου ούτε καν αναγνωρίζεται
Καλημέρα σε όλους!
Με εκπλήσσετε...εγώ που τελειώνω Πολιτιστική Διαχείριση στην Πάντειο, δηλαδή σε ελληνικό πανεπιστήμιο γνωρίζω ότι το ΥΠΠΟ στις προκηρύξεις του δεν έχει ζητήσει ποτέ το πτυχίο μου ή κάτι παρεμφερές...Έχω ήδη συνομιλήσει με κάποιους ανθρώπους που γνωρίζουν και το θέμα έχει πάρα πολλες προεκτάσεις...π.χ. η κάλυψη διοικητικών θέσεων από αρχαιολόγους (ας με συγχωρήσουν οι τελευταίοι). Ξέρω ότι τέτοιου είδους ειδικότητες δεν υπάρχουν κάν στο προσοντολόγιο του δημοσίου. Γιατί, κάποιος που συντάσσει μια προκήρυξη ανατρέχει στο προσοντολόγιο, αν έχω καταλάβει καλά. Ελπίζω να καταφέρεις να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου Κωνσταντίνα αλλά είναι λίγάκι δύσκολα τα πράγματα για πρόσληψη ακόμη και μετά από αυτό...Μακάρι να κάνω λάθος.
Φιλικά
Άσπα
Καλημέρα,
Κωνσταντίνα θα ήθελα να σου πω ότι κι εγώ που έχω Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας και υπάρχει αντίστοιχο στην Ελλάδα στο ΑΠΘ, πάλι εχω πρόβλημα, και είμαι στα δικαστήρια με τον ΑΣΕΠ γιατί δεν το αναγνωρίζει.

Στη δική μου περίπτωση όμως το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού. Η βασική μου ειδικότητα είναι η αρχιτεκτονική. Όλα αυτά τα χρόνια όταν προκηρυσσόταν θέσεις για αρχιτέκτονες στο ΥΠΠΟ το μεταπτυχιακό που ζητούσαν ήταν αυτό της Αναστήλωσης. Θέσεις μουσειολόγων προκηρύσσονταν μόνον για αρχαιολόγους.
Στις δύο τελευταίες όμως προκηρύξεις για πρώτη φορά η προκήρυξη έλεγε: "Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης σε θέματα είτε αναστήλωσης ή αποκατάστασης μνημείων είτε ανέγερσης ή/και διαρρύθμισης ή/και επισκευής μουσείων ή πολιστικών κτιρίων". Δηλαδή αν και με ατυχή περιγραφή έβαζε στο παιχνίδι και μεταπτυχιακά σχετικά με μουσεία.
Έκανα λοιπόν αίτηση, και με λύπη μου δεν μπήκα καν στη λίστα των προσωρινών αποτελεσμάτων. Σημειωτέον ότι με τα μόριά μου περνούσα στο μουσείο της πρώτης μου επιλογής. Έκανα ένσταση και δεν τη δέχτηκαν. Μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι ο τίτλος του μεταπτυχιακού όπως περιγραφόταν στην προκήρυξη ήταν στην ουσία ένα απόσπασμα από το ΦΕΚ που περιέγραφε τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟ και στην συγκεκριμένη περίπτωση της Διεύθυνσης Μουσείων.
Σε άλλη προκήρυξη (στην οποία πάλι έχασα θέση) ο ΑΣΕΠ (τουτέστιν άλλος υπάλληλος) έκρινε ότι το Μεταπτυχιακό μου δεν είναι σχετικό με την αρχιτεκτονική. Σε μια άλλη ο ίδιος ο ΑΣΕΠ (ένας άλλος υπάλληλος δηλαδή) έκρινε ότι το Μεταπτυχιακό μου ΕΙΝΑΙ σχετικό με την αρχιτεκτονική. Και ξέρεις, το σχετικό και μη σχετικό κοστίζει 100 μόρια.

Το συμπέρασμά μου είναι λοιπόν το εξής. Υπεύθυνοι είναι τόσο το ΥΠΠΟ όσο και ο ΑΣΕΠ. Και οι δύο δείχνουν ανευθυνότητα. Το ΥΠΠΟ που δεν προωθεί και διασφαλίζει τις ειδικότητες που το αφορούν. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η διατύπωση του μεταπτυχιακού στην προκήρυξη. Γιατί η διατύπωση δεν είναι του ΑΣΕΠ αλλά του ΥΠΠΟ.
Επίσης απαράδεκτο είναι το ΑΣΕΠ διότι δεν ενημερώνονται για τις νέες ειδικότητες. Είναι δυνατόν να είναι στην κρίση του κάθε υπαλλήλου για το αν ένα μετατπυχιακό είναι σχετικό ή όχι με μία θέση ή μία ειδικότητα??? Το ωραίο είναι ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία ο ΑΣΕΠ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ζητάει διευκρινιστικά στοιχεία από του υποψηφίους όταν θεωρεί ότι κάτι στην αίτησή του δεν είναι σαφές.

Πάντως για το ζήτημα ισοτιμίας και αντιστοιχίας κανένας ποτέ δεν μου το έθιξε. Που με κάνει να αναρωτιέμαι εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι ακόμα παραπάνω για να εξασφαλιστώ για μία άλλη ενδεχόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ.
Εφόσον το ΔΟΑΤΑΠ είναι αυτό που δίνει την ισοτιμία, ποιός δίνει την αντιστοιχία? Ή πώς εξασφαλίζεται? Ξέρει κανένας??

Ευχαριστώ
Ζωή
Καλημέρα,
Η δική μου ιστορία είναι ακόμη πιο πονεμένη ίσως.... και τελικά έχω βαρεθεί στη χώρα μου μετά από ένα πτυχίο και ένα μεταπτυχιακό να θεωρούμαι λίγο καλύτερη από ανειδίκευτος εργάτης!!!!
Το θέμα δεν είναι τι λέει η Ευρωπαική Ενωση σε επίπεδο οδηγιών κλπ. αλλά πως τα ερμηνευουν κάποιοι που σίγουρα δεν καταλαβαίνουν τις λεπτές διαφορές που υπάρχουν σε κάθε ειδικότητα!!!!
Στο Υπ. Πολιτισμού (τουλάχιστον) δεν ξέρουν ούτε καν τι ανάγκες έχει η κάθε Υπηρεσία σε προσωπικό (οπότε η ειδικότητα είναι ηηηηη λεπτομέρεια - πως να ενημερώσουν τον Ασεπ πχ), αν προσληφθεί κανείς τελικά μπορεί να μείνει συνολικά 24 μήνες (και μετά????), τώρα τελευταία έγιναν κάποιες προκηρύξεις στα "χαρτια" αλλά τελικά δεν έγιναν προσλήψεις, τα έγγραφα για την Ημέρα μουσείων και λοιπών εκδηλώσεων μπαίνουν στο αρχείο χωρίς να ασχοληθεί κανείς, και απλά υπάρχει ένα Υπ. με φύλακες, διοικητικούς που δεν ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και κάποιους μόνιμους πιο αρχαίους και απο τις συλλογές.
Οπότε μην περιμένετε πολλά απο το Υπ. Πολ. ....
Αλλά ας ελπίζουμε....

ZOE είπε:
Καλημέρα,
Κωνσταντίνα θα ήθελα να σου πω ότι κι εγώ που έχω Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας και υπάρχει αντίστοιχο στην Ελλάδα στο ΑΠΘ, πάλι εχω πρόβλημα, και είμαι στα δικαστήρια με τον ΑΣΕΠ γιατί δεν το αναγνωρίζει.

Στη δική μου περίπτωση όμως το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού. Η βασική μου ειδικότητα είναι η αρχιτεκτονική. Όλα αυτά τα χρόνια όταν προκηρυσσόταν θέσεις για αρχιτέκτονες στο ΥΠΠΟ το μεταπτυχιακό που ζητούσαν ήταν αυτό της Αναστήλωσης. Θέσεις μουσειολόγων προκηρύσσονταν μόνον για αρχαιολόγους.
Στις δύο τελευταίες όμως προκηρύξεις για πρώτη φορά η προκήρυξη έλεγε: "Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης σε θέματα είτε αναστήλωσης ή αποκατάστασης μνημείων είτε ανέγερσης ή/και διαρρύθμισης ή/και επισκευής μουσείων ή πολιστικών κτιρίων". Δηλαδή αν και με ατυχή περιγραφή έβαζε στο παιχνίδι και μεταπτυχιακά σχετικά με μουσεία.
Έκανα λοιπόν αίτηση, και με λύπη μου δεν μπήκα καν στη λίστα των προσωρινών αποτελεσμάτων. Σημειωτέον ότι με τα μόριά μου περνούσα στο μουσείο της πρώτης μου επιλογής. Έκανα ένσταση και δεν τη δέχτηκαν. Μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι ο τίτλος του μεταπτυχιακού όπως περιγραφόταν στην προκήρυξη ήταν στην ουσία ένα απόσπασμα από το ΦΕΚ που περιέγραφε τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟ και στην συγκεκριμένη περίπτωση της Διεύθυνσης Μουσείων.
Σε άλλη προκήρυξη (στην οποία πάλι έχασα θέση) ο ΑΣΕΠ (τουτέστιν άλλος υπάλληλος) έκρινε ότι το Μεταπτυχιακό μου δεν είναι σχετικό με την αρχιτεκτονική. Σε μια άλλη ο ίδιος ο ΑΣΕΠ (ένας άλλος υπάλληλος δηλαδή) έκρινε ότι το Μεταπτυχιακό μου ΕΙΝΑΙ σχετικό με την αρχιτεκτονική. Και ξέρεις, το σχετικό και μη σχετικό κοστίζει 100 μόρια.

Το συμπέρασμά μου είναι λοιπόν το εξής. Υπεύθυνοι είναι τόσο το ΥΠΠΟ όσο και ο ΑΣΕΠ. Και οι δύο δείχνουν ανευθυνότητα. Το ΥΠΠΟ που δεν προωθεί και διασφαλίζει τις ειδικότητες που το αφορούν. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η διατύπωση του μεταπτυχιακού στην προκήρυξη. Γιατί η διατύπωση δεν είναι του ΑΣΕΠ αλλά του ΥΠΠΟ.
Επίσης απαράδεκτο είναι το ΑΣΕΠ διότι δεν ενημερώνονται για τις νέες ειδικότητες. Είναι δυνατόν να είναι στην κρίση του κάθε υπαλλήλου για το αν ένα μετατπυχιακό είναι σχετικό ή όχι με μία θέση ή μία ειδικότητα??? Το ωραίο είναι ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία ο ΑΣΕΠ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να ζητάει διευκρινιστικά στοιχεία από του υποψηφίους όταν θεωρεί ότι κάτι στην αίτησή του δεν είναι σαφές.

Πάντως για το ζήτημα ισοτιμίας και αντιστοιχίας κανένας ποτέ δεν μου το έθιξε. Που με κάνει να αναρωτιέμαι εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι ακόμα παραπάνω για να εξασφαλιστώ για μία άλλη ενδεχόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ.
Εφόσον το ΔΟΑΤΑΠ είναι αυτό που δίνει την ισοτιμία, ποιός δίνει την αντιστοιχία? Ή πώς εξασφαλίζεται? Ξέρει κανένας??

Ευχαριστώ
Ζωή
καλημέρα
μήπως θυμάσαι θέματα που έπεσαν για την εισαγωγή στο μεταπτυχιακό σου; Η βιβλιογραφία που ενδείκνειται, μήπως πρέπει κάτι να λάβω υπόψη μου. Ευχαριστώ

ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ ΑΣΠΑ είπε:
Καλημέρα σε όλους!
Με εκπλήσσετε...εγώ που τελειώνω Πολιτιστική Διαχείριση στην Πάντειο, δηλαδή σε ελληνικό πανεπιστήμιο γνωρίζω ότι το ΥΠΠΟ στις προκηρύξεις του δεν έχει ζητήσει ποτέ το πτυχίο μου ή κάτι παρεμφερές...Έχω ήδη συνομιλήσει με κάποιους ανθρώπους που γνωρίζουν και το θέμα έχει πάρα πολλες προεκτάσεις...π.χ. η κάλυψη διοικητικών θέσεων από αρχαιολόγους (ας με συγχωρήσουν οι τελευταίοι). Ξέρω ότι τέτοιου είδους ειδικότητες δεν υπάρχουν κάν στο προσοντολόγιο του δημοσίου. Γιατί, κάποιος που συντάσσει μια προκήρυξη ανατρέχει στο προσοντολόγιο, αν έχω καταλάβει καλά. Ελπίζω να καταφέρεις να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου Κωνσταντίνα αλλά είναι λίγάκι δύσκολα τα πράγματα για πρόσληψη ακόμη και μετά από αυτό...Μακάρι να κάνω λάθος.
Φιλικά
Άσπα

RSS

© 2012   Created by Kostas Arvanitis.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης